Microgreens


Microgreens (mikroliście) to nazwa bardzo młodych roślin w fazie wzrostu, kilka dni po wykiełkowaniu. Bogaci dania swoimi kolorami, słodkim aż pikantnym smakiem oraz wysoką zawartością witamin. Microgreens można użyć do sałatek, kanapek, dań głównych czy zup i sosów.

Uprawa tą metodą trwa zazwyczaj 1-2 tygodnie. Rośliny są przygotowane do zbioru przy wielkości 25 – 40 mm po pojawieniu się pierwszych prawdziwych liści. Zbiera się roślinki razem z łodygami. Do jedzenia nadaje się większość warzyw, salat, albo ziół.

Według badań USDA Agricultural Research Service z początku roku 2014 wynika że microgreens mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin (/g) niż dorosła roślina. W testach skupiono się głównie na badaniu zawartości witamin C, E, K i beta karotenoidy. Badano 25 rodzajów roślin i największe koncentracje witamin wykazywali czerwona kapusta, kolendra, szarłat, rzodkiewka.

Ulubionymi roślinami microgreens są: sałata, bazylia, rukola, gorczyca, ogórek, koperek, marchewka, seler, burak, brokuł, słonecznik, kukurydza, pak choi, mizuna, komatsuna, groszek i wiele innych.

Do uprawy microgreens mamy przygotowane dla Państwa specjalne rozwiązania.