Microgreens


Wstępnie


Microgreens (mikroliście) to nazwa bardzo młodych roślin w fazie wzrostu, kilka dni po wykiełkowaniu. Wzbogaca dania swoimi kolorami, słodkim i pikantnym smakiem oraz wysoką zawartością witamin. Microgreens można używać do sałatek, kanapek, dań głównych czy zup i sosów.

Uprawa tą metodą trwa zazwyczaj 1-2 tygodnie. Rośliny są gotowe do zbioru przy wielkości 25 – 50 mm, po pojawieniu się pierwszych prawdziwych liści. Zbiera się roślinki razem z łodygami. Do konsumpcji przy takiej uprawie, nadaje się większość warzyw, sałat, albo ziół.

Według badań USDA Agricultural Research Service z początku roku 2014 wynika, że microgreens mogą zawierać aż pięć razy więcej witamin (/g) niż dorosła roślina. W testach skupiono się głównie na badaniu zawartości witamin C, E, K i beta karotenoidy. Badano 25 rodzajów roślin i największe koncentracje witamin wykazywały czerwona kapusta, kolendra, szarłat, rzodkiewka.

Ulubionymi roślinami microgreens są: sałata, bazylia, rukola, gorczyca, ogórek, koperek, marchewka, seler, burak, brokuł, słonecznik, kukurydza, pak choi, mizuna, komatsuna, groszek i wiele innych.

Do uprawy microgreens mamy przygotowane dla Państwa specjalne rozwiązania.

Korzyści


Wysoka zawartość składników odżywczych

Na odpowiedni start przyszłego pokolenia rośliny magazynują w nasionach zapasy witamin, minerałów, białka. Podczas kiełkowania uaktywniają się w nich enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze- z węglowodanów złożonych powstają cukry proste, z białek aminokwasy, zwiększa się też ilość witamin i to znacząco. Po krótkim czasie jednak zapasy znikają. Ponieważ microgreens są zbierane wcześnie, wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują do wzrostu są obecne.



W badaniu opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry, microgreens zawierały od 4 do 40 razy więcej składników odżywczych niż ich w pełni rozwinięte odpowiedniki (/100g), czym się zakwalifikowały do kategorii Super Food.

Zawartość polifenoli

Polifenole naturalnie występują w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające co pomaga zapobiegać nagromadzeniu się szkodliwych wolnych rodników. Są one wysoce reaktywnymi związkami, które powodują uszkodzenie komórek, jak również przewlekłe choroby. Polifenole w diecie uważane są za substancje korzystne dla zdrowia człowieka i przypisuje im się działanie przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko chorobom układu krążenia.

W badaniu przeprowadzonym w 2013 r. w stanie Maryland zmierzono ilość polifenoli w pięciu rodzajów microgreens z rodziny warzyw Brassica, w tym kapustę czerwoną, kalarepę purpurową, mizunę i czerwoną i fioletową gorczycę. Okazało się że zawierały większą liczbę polifenoli niż ich dojrzałe odpowiedniki warzyw.

Wygląd i smak

Microgreens po prostu wyglądają cudownie. Różne kolory, kształty, zapachy i smaki. Dania z nimi nabierają inny wymiar.


Prędkość uprawy i lokalizacja

Jedną z zalet takiej uprawy jest czas jej trwania. Większość dostępnych roślin pozostaje w fazie microgreens przez okres 6 - 14 dni, potem przechodzą do fazy baby leaves.

Niewielkie rośliny nie zajmują dużo miejsca i to otwiera duże możliwości i sprzyja to modelowi miejskich farm (Urban farming) - lokalny biznes, świeże produkty bez konserwantów, obniżenie/brak transportu.

Czyste do spożycia i wolne od chemikaliów

Nasze rośliny uprawia się w ściśle nadzorowanych warunkach, bez ziemi, co zapobiega zanieczyszczeniu chrząszczem. Co więcej, rośliny są czyste i nie trzeba ich myć. Ponieważ wykorzystujemy potencjał nasion, microgreens nie musimy nawozić, a Klient ma pewność, że rośliny nie mają nagromadzone azotany. Wartości azotanów są znacznie mniejsze niż u roślin dorosłych. Również nie używamy żadnych pestycydów.

Restauracje

Na zamówienie uprawiamy microgreens dla restauracji na terenie Krakowa, Galanty i okolicy (Słowacja).
Zachęcamy do kontaktu mailowego na adres tomas@growcontrol.pl bądź do kontaktu telefonicznego pod numerem +48 505 745 827.